Luchtfotografie kan misschien niet iedereen bekoren maar het heeft zeker en vast zijn charmes. Vele bedrijven kunnen zo met veel trots hun gebouwen voorstellen aan hun klanten en prospecten of particulieren kunnen een unieke kijk krijgen op hun huis en tuin. Echter tot voor kort was luchtfotografie een vrij dure bedoening en niet iedereen heeft zelf een dergelijk vervoersmiddel/vliegbrevet tot zijn beschikking.

Duur?

Een vluchtje met een helicopter of vliegtuig is (helaas) niet altijd even goedkoop en bovendien moet er ook de juiste uitrusting aanwezig zijn wat meestal voor een meerprijs zorgt. Daarenboven komt nog eens het uurloon van de fotograaf en de piloot erbij. Als er dan een vlucht moet georganiseerd worden voor één enkel project komen alle kosten ten laste van de enige klant en kan dit dus behoorlijk duur zijn. Met de komst van de zogenaamde ‘drones’ krijgt dit echter een heel nieuw perspectief.

Drones

Eerst en vooral een kleine uitleg: Drones zijn onbemande vliegtuigen van gelijk welk type die vanop afstand (al dan niet vanop de grond) bestuurd worden. Deze werden initieel ontworpen voor militaire aangelegenheden maar door de steeds evoluerende markt worden hier nu ook civiele edities van gemaakt. Deze laatste zijn vrij klein en daardoor ook betaalbaar voor de meesten onder ons.

Een predator Unmanned Combat Aerial Vehicle van de United States Air Force

Een predator Unmanned Combat Aerial Vehicle van de United States Air Force

Luchtfotografie met drones

Doordat de drones betaalbaar geworden zijn, worden er ook meer toepassingen voor gevonden. Een kwalitatieve drone met voldoende laadcapaciteit kan namelijk uitgerust worden met een camera en zo kan men aan luchtfotografie beginnen. Omdat dit een vrij kwalitatief en goedkoop alternatief is voor de luchtfotografie met helicopters schieten steeds meer startups uit de grond met deze oplossingen. Zoek je dus een relatief goedkope oplossing voor luchtfotografie of video, informeer je dan zeker bij iemand die met drones werkt.

Luchtfotografie gedaan door Aerovision