Net een nieuwe Android smartphone gekocht en op zoek om je e-mail in te stellen op je splinter nieuwe toestel? Of heb je gewoon een duwtje nodig in de juiste richting om de juiste instellingen te vinden? Dan ben je hier aan het juiste adres, ik help jullie met plezier met deze stap voor stap gids. Laten we snel beginnen.

Basisgegevens

Of je nu een Telenet, Proximus of andere abonnement hebt je zal een aantal basisgegevens nodig hebben voor we van start kunnen, deze zijn:

 • E-mailadres
 • Gebruikersnaam (deze is niet perse je e-mailadres)
 • Paswoord
 • Inkomende server (deze bezorgt de inkomende mails aan jouw telefoon)
 • Uitgaande server (deze verstuurt jouw mails naar de buitenwereld)

De eerste 3 gegevens zijn redelijk vanzelfspreken en ken normaliter uit het hoofd. De servers kunnen voor wat verwarring zorgen, daarvoor hier nog wat informatie om onduidelijkheden te verzorgen.

Inkomende e-mailserver:

Dit is de server die aan de mails van de buitenwereld aan jouw telefoon bezorgt zodat jij zij overal kunt lezen. Deze server is dus afhankelijk van de maatschappij van wie je een mailadres gekregen hebt. Is dit van je werk of een eigen domeinnaam dan zal je best te rade gaan bij de verantwoordelijke. in vele gevallen is dit ‘mail.mijndomein.be’ maar dit is niet altijd zo. Heb je een adres van je internetleverancier (Telenet, Proximus, Base, …) dan vindt je de gegevens hieronder. Voor alle gemak zet ik ook het servertype erbij, zo heb je alles in een klap.

[wp_ad_camp_1]
Uitgaande e-mailserver:

Hier moeten we opletten, het is namelijk niet altijd dezelfde maatschappij die de uitgaande server verzorgt. We moeten namelijk stilstaan bij het feit, wie zal de e-mail versturen? Als je via je smartphone een mail verstuurd, zal hij verbonden zijn met je Telenet Draadloos Internet thuis of zal je onderweg via je Base gsmabonnement mails versturen? In het eerste geval dienen we telenet als server te gebruiken, in het tweede dienen we de Base server te gebruiken. Hieronder een overzichtje van de meest gebruikte uitgaande servers:

Stappenplan e-mail instellen

Nu we alles hebben, kunnen we van start:

 • Stap 1: Open je gewenste e-mailapp op je smartphone
Kies je app

Kies je app

 • Stap 2: Kies het type account (als dit een niet zakelijk adres is, zal het waarschijnlijk een ‘Overig’ zijn)
Kies het type

Kies het type

 • Stap 3: Geef je e-mailadres en je paswoord in en selecteer daarna ‘handmatig instellen’
Basisgegevens

Basisgegevens

 • Stap 4: Kies het type server (als je het niet weet kies je best voor een ‘pop3’ server)
Accounttype

Accounttype

 • Stap 4: Geef de correcte gegevens van de inkomende server in (zie inkomende server). Verzeker je ervan dat je gebruikersnaam correct is (sommige providers willen de @domein.be, sommigen werken zonder).
Inkomende server

Inkomende server

 • Stap 5: Geef de correcte gegevens van de uitgaande server in (zie uitgaande server), vink ook ‘aanmelden vereist’ uit. Tenzij je met een eigen server werkt.
Uitgaande server

Uitgaande server

 • Stap 6: De app controleert nu of alles klopt door te verbinden met de opgegeven servers. Bij een fout, controleer alle gegevens en probeer eventueel een andere type beveiliging, verzeker je er ook van dat je op het juiste netwerk zit.

2015-03-26 14.56.15

 • Stap 7: Voila, als alles goed verlopen is haalt je smartphone nu alle mails binnen en kan je eventueel nog verdere aanpassingen doen aan de instellingen (maar daarover later meer :))

Belangrijke informatie: Deze gids is gemaakt op een LG G3 met Androidversie 4.4.2, er zijn mogelijke kleine verschillen tussen de software die ik draai en deze die jij hebt. Om zeker te zijn welke software je hebt, ga naar instellingen, Algemeen, Over de telefoon, Software informatie. Ondanks de kleine verschillen zouden de stappen in deze gids min of meer gelijk moeten zijn aan deze van jouw software, ongeacht merk en versie.