Ondanks het feit dat België nog een van de weinige Europese landen is waarin je kan leren autorijden zonder les te moeten volgen aan een rijschool zijn er toch al behoorlijk wat kandidaat-chauffeurs die dit toch doen. Dit zorgt er natuurlijk voor dat er behoorlijk wat instructeurs nodig zijn.

Sommigen onder ons hebben misschien al een van hun kinderen of kennissen leren rijden. Dit heeft misschien een interesse aangewakkerd bij hen om hiervan hun (bij)beroep te maken. Maar hoe word je nu rijschoolinstructeur? De procedure die je dient te volgen is behoorlijk uitgebreid en vandaag probeer ik deze simpel en verstaanbaar neer te pennen.

Kort en bondig

Eerst en vooral een korte samenvatting over wat je exact moet doorstaan om je brevet te halen als rijschoollesgever/instructeur.

 1. Schriftelijk examen over verkeersreglementering en wetgeving + mechanica
 2. Mondeling examen over dezelfde onderwerpen (indien geslaagd voor schriftelijke examen)
 3. Praktische stage bij een erkende rijschool (indien geslaagd voor mondelinge examens)
 4. Praktisch examen (indien voldoende stage-uren)

Pas indien je dit alles hebt doorlopen en geslaagd bent voor voor al deze examens krijg je je instructietoelating en ben je gebrevetteerd voor de categorie waarvoor je de examens gedaan hebt. Wil je voor meerdere categorieën lesgeven moet je deze procedure meermaals doorlopen (met beperkte mogelijkheden tot vrijstellingen).

Help studenten slagen voor hun rijexamen als rijschoolinstructeur

Help studenten slagen voor hun rijexamen als rijschoolinstructeur

Hoe begin je eraan?

Het is aangeraden om een cursus te volgen bij een erkende school om de theoretische kennis op te doen. Dit zorgt er niet alleen voor dat je de leerstof kent en ook snapt, dit zorgt niet alleen voor dat je slaagkansen omhoog gaan maar ook dat je het beter kan overbrengen naar je leerlingen eenmaal je effectief les geeft. Een derde voordeel is dat je minder stage moet lopen indien je les volgt bij een erkende school (en aan de voorwaarden voldoet).

Opgelet: voor motorinstructeurs (Brevet IV) dien je nog een extra 4 daagse motorstage te volgen alvorens je aan de examens kan deelnemen.

Hier vindt je een lijst met scholen waar je de opleidingen kunt volgen.

Vele van deze scholen organiseren info-momenten alvorens ze een cursus starten, hier kunnen ze ook antwoorden op alle vragen die je nog zou hebben.

Voorwaarden

Om voor een specifiek brevet in aanmerking te kunnen komen, zijn er een aantal voorwaarden waaraan je moet voldoen. Deze zijn onder meer het kunnen voorleggen van een getuigschrift van goed gedrag en zeden (model 2), al een aantal jaar in het bezit zijn van het rijbewijs waarvoor je lesgever wilt worden, medisch geschikt zijn en nog een aantal andere specifieke voorwaarden.

Hieronder een lijst voor alle brevetten:

Naast deze wettelijke voorwaarden zijn er nog een aantal ‘eisen’ waaraan een rijschoolinstructeur dient te voldoen, deze eisen zijn vooral emotioneel en fysiek gerelateerd. Een aantal voorbeelden zijn:

 • Stressbestendig
 • Empathie/inlevingsvermogen
 • Zelfbeheersing
 • Flexibiliteit
 • Zin voor verantwoordelijkheid
 • Correctheid/stiptheid
 • Beleefdheid/tact
 • Uithoudingsvermogen
 • Proper voorkomen
 • Aanpassingsvermogen

Kan je rijk worden als rijschoolinstructeur?

Ondanks het maatschappelijke belang van een rijschoolinstructeur worden deze niet bijster goed uitbetaald. Hoeveel je exact overhoudt op het einde van de maand hangt natuurlijk veel af van hoeveel uren je presteert maar het salaris ligt wettelijk vast met barema’s hiervan kunnen de rijscholen moeilijk afwijken. Je vindt alles in Barema PC 218 01/01/2015, Loonschaal 1 klasse C voor praktijklesgevers, Klasse D voor theorielesgevers (het brutoloon varieert tussen de 14.14€/u en 16,129€/u afhankelijk van een paar parameters).

Interessant om weten is ook dat de uren waarin men werkt als instructeur vrij variabel kunnen zijn. Er wordt meestal van je verwacht dat je buiten de kantooruren wilt werken, alsook in de schoolvakanties en weekends.

Leesmateriaal

Wil je nog meer informatie over het beroep van rijschoolinstructeur/lesgever? Hieronder nog een aantal websites die je kan doorlezen om een goed beeld te kunnen vormen van het beroep.

Heb je een interessante bron gevonden dewelke hier niet vermeldt staat, stuur deze gerust door of vermeldt deze onderaan in de comments.

Belangrijke opmerking

Zoals alle legislatuur is alle wetgeving een bewegend geheel. Ik heb mijn uiterste best gedaan om dit artikel zo accuraat mogelijk te maken maar het kan zijn dat de procedure na verloop al dan niet gedeeltelijk verandert. Je kan je dus best nog eens informeren via de officiële kanalen (Federdrive of via een erkende onderwijsinstelling)