Na veel wikken en wegen, online research en behoorlijk wat twijfels uiteindelijk mijn eerste activiteitstracker gekocht. De keuze is uiteindelijk in het voordeel van de Fitbit Charge HR gevallen enerzijds om zijn functies, zijn design en zijn prijskaartje. Hieronder wat meer uitleg over de redenen waarom ik een activiteitstracker heb aangeschaft en mijn eerste bevindingen. 

Waarom een activiteitstracker?

Voor mij is het een tweezijdig antwoord, enerzijds wil ik mijn activiteiten en de daarbijhorende gezondheidsimplicaties wat beter opvolgen. De slechte gewoontes proberen afleren en wat gezonder trachten te leven (lees: meer beweging en meer water drinken). Anderzijds is het ook een nieuwe gadget die mijn innerlijke nerd aanspreekt: het is een stap in de richting van een smartwatch (maar dat was voor mij persoonlijk nog een stap te ver).

Het is ook een goeie aanvulling op Runkeeper.com die ik al een aantal jaren gebruik om mijn loopsessies op te volgen en bij te houden. De combinatie van de Fitbit Charge HR en Runkeeper zouden me een vrij duidelijk beeld moeten scheppen waar ik persoonlijk kan beteren op sportief niveau.

Fitbit Charge HR

Fitbit Charge HR achterkant

Fitbit is al een van ‘s werelds grootste spelers op de markt voor activiteitstrackers. De Charge HR behoort tot de laatste generatie van de producten die fitbit heeft uitgebracht en is op één na hun meest geavanceerde product in de lijn. Enkel de Fitbit Surge doet het beter maar hiervoor dien je wel 100€ extra op tafel te leggen.

De Fitbit Charge HR‘s voornaamste feature is natuurlijk de hartslagmeter, waarvoor de toevoeging van HR (Heart Rate). Deze hartslagmeter meet bijna continue je hartslag met behulp van een groen lampje en een sensor op de achterkant. Hiernaast kan de Charge HR ook nog automatisch je activiteiten én je slaap meten, je alledaagse activiteitsniveau opvolgen en telt hij ook je stappen. Verder synchroniseert hij draadloos met je smartphone en/of je computer. Met de juiste telefoon en besturingssysteem kan je ook meldingen krijgen wanneer je een oproep ontvangt.

De batterij zou het 5 dagen moeten opvolgen maar dit hangt er vermoedelijk vanaf hoe actief je bent, hoe vaak je synchroniseert, …

36 uur

Na ongeveer 36 uren de Fitbit Charge HR in gebruik te hebben moet ik op zich melden dat het best aangenaam is. Natuurlijk speelt het ook parten dat het gehele concept nieuw is en dus nog wat verslavend werkt. Ik betrap mezelf er regelmatig op mijn statistieken te bekijken om ook voor mezelf onduidelijke redenen. De combinatie van het polsbandje en de smartphoneapplicatie doen hierin hun best door af en toe aanmoedigingen te sturen en me te feliciteren met behaalde prestaties. Of dit nog steeds zo leuk en verslavend zal zijn binnen een aantal weken is een andere vraag.

Invalid Displayed Gallery

Het apparaat zelf voelt degelijk aan maar is wel bijna uitsluitend uit kunststof gemaakt. Dit zal wel zo zijn redenen hebben maar dit geeft het wel een minder premium gevoel aan dan bijvoorbeeld een metalen gespje of polsband. Belangrijk om weten is dat een product uit de vorige generatie van Fitbit teruggeroepen werd omwille van problemen van huiduitslag bij gebruikers. Het bandje zit comfortabel en voelt aan als een gewone (licht gewicht) horloge.

De installatie was echter niet zonder problemen, het koppelen tussen smartphone (LG G3) en het polsbandje verliep niet zo vlot maar met wat geduld lukte het dan weer wel. De continue synchronisatie tussen mijn smartphone en de Charge HR heeft wel behoorlijke gevolgen op de batterij van mijn smartphone en de feature van meldingen bij telefoonoproepen werkt om onduidelijke redenen (nog) niet. Ook heeft hij hier en daar moeite om te verbinden met het polsbandje waardoor ik bluetooth op mijn smartphone moet herstarten. Positief was wel het gebruiksgemak om alles in te stellen eenmaal de verbinding dan toch gemaakt was. De firmware updaten was ook een makkie.

De Charge HR is vrij simpel in gebruik. Je doet hem aan en doet gewoon verder alsof het een gewone horloge is. De Charge HR houdt zelf alles bij met dank aan alle sensoren die hij gekregen heeft van zijn fabrikant en stuurt op regelmatige tijdstippen alles door naar je smartphone (als deze binnen bereik is natuurlijk). Het schermpje is vrij leesbaar al is het een klein schermpje. De tijdsweergave is aan te passen met 5 modussen maar deze zijn misschien wat te beperkt. Verder kan je de volgorde aanpassen waarin je de informatie ziet (aantal stappen, hartslag, calorieverbruik, verdiepen en afstand). De Quick Display feature zou moeten de tijdsweergave op het scherm toveren als je je pols naar je toe beweegt alsof je de horloge wilt lezen. Dit lukt echter niet altijd, ongeveer 1 op 2 keer wat misschien wat irritant kan zijn. Een duw op de knop heeft het zelfde resultaat maar is minder praktisch.

Uiteraard blijft het afwachten of het gebruik van de Fitbit Charge HR ook het gewenste resultaat zal hebben en of mijn bewegingspatroon effectief zal aangepast worden. Ik hou jullie alvast op de hoogte, hou de site dus zeker in de gaten. Vragen of opmerkingen, stel ze gerust in de comments!