Als je met een fanatieke smartphonegebruiker praat kan het voorvallen dat hij of zij begint te praten over ‘rooten’ of ‘jailbreaken’ maar waar hebben ze het dan juist over? Dat leg ik je vandaag uit in klare en verstaanbare taal. Ik heb het hiernaast ook nog over de voordelen, nadelen en mogelijke valkuilen van deze concepten zodat je voor jezelf kan uitmaken of het iets voor jou is.

Rooten of Jailbreaken?

Eerst en vooral: Rooten en Jailbreaken zijn beiden gelijkaardige principes maar er is altijd slechts een van de 2 toepasselijk voor jouw smartphone. Het verschil zit hem in het merk of meer bepaald het OS of besturingsysteem van jouw smartphone. Heb je een Androidsmartphone dan is ‘rooten’ toepasselijk voor jou en heb je een iPhone dan is het voor jouw ‘jailbreaken’. Een iPhone kan dus niet ‘geroot’ worden en een Androidtoestel kan niet gejailbreakt worden.

Wat is dat nu exact?

Elke fabrikant (zij het nu Apple of een Androidfabrikant) beveiligt zijn toestel zodat de gewone gebruiker niet per ongeluk kritieke bestanden verwijdert of dingen doet waarvan het toestel mogelijks kapot kan van gaan. Deze beveiliging gaat echter verder dan alleen dit, je kan in vele gevallen hierdoor ook geen vooraf geïnstalleerde (maar ongewenste) apps verwijderen. Deze apps noemen ze trouwens ook ‘bloatware’ ipv software. Er worden ook beperkingen opgelegd aan applicaties waardoor zij niet alles van de telefoon kunnen aanpassen of gebruiken (GPS aan- of uitschakelen bijvoorbeeld).

Het ‘rooten’ of ‘jailbreaken’ van je telefoon is het verwijderen van deze beveiliging. Je doet dit uiteraard op eigen risico en bij het foutief uitvoeren van de procedure kan het zijn dat je telefoon nog een mooie en dure baksteen wordt. Bij de meeste fabrikanten verlies je je garantie als ze ook maar een mogelijke aanwijzing hebben dat je telefoon kapot is hierdoor.

Waarom zou ik dit doen?

Ben je tevreden met je telefoon zoals hij nu is, dan is het simpel: dan wil je dit niet doen.

Ben je echter iemand die hier en daar kleine aanpassingen wil doen of niet 100% tevreden bent met hoe je toestel presteert of al die vervelende en overbodige software verwijderen: dan moet je rooten of jailbreaken. Het verwijderen van de beveiliging staat je toe aanpassingen te doen zoals het installeren van apps die aanzien worden als illegaal of onbetrouwbaar, het aanpassen van het besturingssysteem naar jouw specifieke wensen, het installeren van aangepaste besturingssystemen of ‘custom roms’ in de vaktaal. Deze laatste hebben soms meer mogelijkheden en functionaliteiten dan het origineel besturingssysteem maar zijn ook vaak wat onstabiel.

De toepassingen zijn zeer uiteenlopend en bijna ongelimiteerd. Nadelen zijn er natuurlijk ook, zoals reeds vermeldt ben je hoogstwaarschijnlijk de garantie kwijt. Hierboven heb je kans dat je je toestel naar de vaantjes helpt bij foutief gebruik of installatie van kapotte software of apps. Experimentele software of custom roms hebben soms nog wat fouten zodat niet alle hardware gebruikt kan worden of dat de batterij extreem snel leeg loopt. Om dergelijke situaties te vermijden dien je je altijd eerst goed te informeren over de software die je installeert. Bepaalde apps detecteren of je toestel geroot/gejailbreakt is en kunnen hierdoor weigeren te functioneren en dit om meestal om beveiligingsredenen (bijv. sommige mobiele banktoepassingen)

Het rooten of jailbreaken van je telefoon kan je telefoon permanent beschadigen zonder recht op garantie. Let dus altijd op wanneer en hoe je dit doet. Ben je niet zeker van je stuk of zie het nut er niet van in, blijf er dan simpelweg af.

Hoe kan ik dit doen?

Heb je voor jezelf beslist dat je dit toch wil proberen, dan moet je op zoek gaan naar de juiste manier om jouw toestel te rooten. Bij Androidtoestellen verschilt de wijze en software waarmee men dit kan doen. Google is hiervoor een zeer goede tool maar website/forums zoals androidworld.nl, xda-developers of modaco.com zijn ook prima startpunten. Lees voldoende vooraleer je er aan begint en maak altijd een backup van je persoonlijke gegevens. Je weet maar nooit.

Veel plezier en veel succes!