De etalages en webshops puilen uit van alle tientallen zoniet honderdtallen smartphone modellen. De keuze van een smartphone wordt hierdoor niet bepaald simpel, zeker als men niet thuis is in het vakjargon en in de computerwereld. Vandaag geef ik een aantal tips om de keuze van een nieuwe of eerste smartphone te vergemakkelijken. Zo kunt u de beste smartphone zelf uitkiezen en moet je de verkoopspraatjes niet geloven.

Bij het kiezen van een smartphone zijn er meerdere factoren waarmee men rekening moet houden. Een van de belangrijkste factoren bij het kiezen is het persoonlijk gebruik. Waarvoor wil men de smartphone gebruiken? Is het om fotos te nemen van de kinderen, kleinkinderen of huisdieren of om up to date te blijven met de laatste nieuwtjes. Ben je een gamer of wil je er boeken mee verslinden, het speelt allemaal parten bij de keuze van een smartphone.

Hieronder de belangrijkste elementen waar je moet opletten bij de keuze van een smartphone en het vergelijken tussen modellen.

Klik op een titel om de volledige uitleg uit te klappen.

Bijna iedereen heeft een budget waar hij mee moet rekening houden. De ene wil een maandloon aan zijn smartphone besteden terwijl andere personen de kost willen beperken. Welke redenering er ook achter je budget zit, hou er rekening mee dat een smartphone geld zal kosten. Tenzij je een mooie promotie op de kop kan tikken of een smartphone bij je gsmabonnement krijgt mag je toch al snel 150€ of meer op de toonbank leggen om een kwalitatief toestel te krijgen.

De processor of ook CPU genoemd is het deel van de smartphone die al het rekenwerk/denkwerk voor zijn rekening neemt. Om processoren te vergelijken dient men te kijken naar de snelheid waarmee ze kunnen rekenen (uitgedrukt in Gigahertz of Ghz) en het aantal processoren die er aanwezig zijn.

Snelheid
Hoe hoger het de snelheid, hoe sneller de telefoon al het denkwerk zal kunnen verwerken. Een processor die rekent aan 2,4Ghz is dus sneller dan een processor die aan 1,2Ghz werkt. Dit is natuurlijk op voorwaarde dat ze hetzelfde aantal processoren hebben.

Aantal
Tegenwoordig hebben de nieuwere smartphone 6 tot zelfs 8 processorkernen aan boord. In theorie is hoe meer hoe beter al moet men wel rekening houden dat dit natuurlijk invloed zal hebben op de batterijduur. De producenten proberen hier een gulden middenweg te vinden door bijvoorbeeld een octacore processor (octacore : 8 kernen), 4 snellere kernen om het zware werk te verrichten en 4 kernen om minder intensieve taken te doen. Afhankelijk van het gebruik op het moment kiest de telefoon of hij de 4 snelle kernen of de 4 tragere kernen gebruikt. Trager is beter voor de batterij, sneller is beter voor de prestaties.

Het werkgeheugen ook wel het RAM geheugen die een computer (en dus ook een smartphone) heeft zal in grote mate bepalen hoe snel hij alles kan verwerken (in combinatie met de rekensnelheid van de processor(en)). Je kan dit zien als de grootte van het kladblad waarmee de processor moet rekenen. Hoe groter het kladpapier hoe sneller hij alles kan verwerken. Als zijn kladpapier vol is moet hij immers zoeken naar andere plaatsen om zijn berekening weg te tijdelijk weg te schrijven om later terug boven te halen. Hoe meer geheugen hoe minder hij moet zoeken en dus hoe sneller hij alles zal kunnen verwerken.
Moderne smartphones hebben al snel een geheugen die draait rond de 3 Gigabyte, voor normale mensen die hun smartphone niet intensief zullen gebruiken is 1 à 2 Gb voldoende, meer is natuurlijk beter maar hoeft niet.
Belangrijk is wel te melden dat hoe meer werkgeheugen hij heeft hoe langer hij de nieuwste applicaties vlot zal kunnen draaien.

De harde schijf van een smartphone is de plaats die hij heeft om al zijn gegevens op te slaan, dit gaat van alle applicaties die je installeert, fotos die je neemt, bestanden die je download en dergelijke. Hoe groter de harde schijf hoe meer je kan opslaan zonder dat de schijf vol raakt (en dus de boel vertraagd).
Belangrijk is wel te weten dat de capaciteit die de harde schijf bezit en de vrije bruikbaar capaciteit waar jij gegevens kan opslaan behoorlijk kan verschillen. Het kan zeker zijn dat een smartphone 16 Gigabyte of 16Gb heeft maar dat er hier slecht een 10-tal of misschien zelfs minder van vrij zijn voor jouw gegevens.

Het scherm van een smartphone is een van de elementen die je het meest zal gebruiken. Het is namelijk de component waar alles op weergegeven wordt en waar je tegenwoordig ook moet op tikken om de dingen gedaan te krijgen. Het scherm is dus een belangrijke en bepalende factor voor de grootte en vormgeving van het toestel maar ook voor het gebruiksgemak. Van het scherm zijn er 2 belangrijke elementen waarmee je rekening moet houden:

schermgrootte
De schermgrootte is bepalend voor de grootte van het toestel. Simpelweg hoe groter het scherm, hoe groter het toestel zal uitvallen. Hier komt persoonlijke voorkeur uitermate naar voren want niet iedereen wil zo’n groot toestel maar liever een kleiner model die makkelijk in de broekzak of handtas kan. Daar kan natuurlijk minder op afgebeeld worden maar hier moet je compromissen maken.
Om te kijken welke schermgrootte best bij jouw past is het toch nog altijd best om eens naar de winkel te gaan en het toestel effectief vast ten nemen. Ligt hij goed in de hand? Te groot of te klein? makkelijk te bedienen met een hand?

schermresolutie
Zonder in te gaan op de technische details is een computerscherm opgebouwd uit puntjes, deze puntjes worden ook wel pixels genoemd. Hoe meer pixels op een scherm hoe scherper alles er zal uit zien en hoe beter je de details zal zien. Een resolutie schrijft men als het maximale aantal pixels in de breedte van het scherm x het maximale aantal pixels in de hoogte. 1920×1080 is dus 1920 breed en 1080 hoog.

De combinatie van schermgrootte en schermresolutie moet men deels ook bij stilstaan. Een groot scherm met een lage resolutie zal minder mooi zijn dan een klein scherm met hogere resolutie, maar het grote scherm werkt misschien wel makkelijker. Een groot scherm zal in de meeste gevallen ook meer batterij verbruiken daar er meer licht moet opgewekt worden en dus meer electriciteit verbruikt zal worden. Dit is dan nog zonder de gevolgen voor de processor mee te tellen.

Ook de batterij heeft een grote invloed op het gebruiksgemak van een smartphone. Hoe groter de batterij hoe minder nood je zal hebben om een lader op te zoeken. Zonder electriciteit vallen is nooit aangenaam, zeker als je net een belangrijk telefoontje verwacht. De capaciteit van een smartphonebatterij wordt uitgedrukt in mAh (milli-Ampére-uur) en hoe hoger dit cijfer hoe langer hij zal meegaan. Bijna alle componenten van je smartphone hebben electriciteit nodig maar de grootste verbruikers zijn scherm, processor, GPS en de draadloze antennes (Mobiel internet, WiFi). Laat al deze componenten continu op volle kracht werken en de kans zit er in dat je het einde van de dag niet haalt zonder een lader nodig te hebben.
Als je een smartphone hebt, dan zul je die waarschijnlijk wel gebruiken om hier en daar eens te surfen. Misschien heb je mobiele data in je abonnement zitten en wil je gebruik maken van deze functie. Als je dit frequent denkt te doen dan moet je ook stil staan bij welk mogelijkheden/snelheden je toestel zal aankunnen. Nieuwere smartphones hebben 4G die behoorlijk wat sneller is dan 3G die op goedkopere/oudere modellen nog te vinden is. Als je toestel 4G ondersteund dan zal deze ook verbinding kunnen maken met tragere netwerken maar een 3G toestel kan geen verbinding maken via 4G.
“De beste camera is diegene die je bij je hebt” is een gezegde die fotografie liefhebbers wel kunnen begrijpen. Soms heb je enkel je telefoon bij je en als je graag mooie foto’s neemt om achteraf mee te pronken dan hou je best rekening met de camera. Er zijn echter meerdere factoren die dit beïnvloeden. Deze eigenschappen tellen voor beide camera’s (die vooraan en achteraan je toestel zitten).

Aantal Pixels
De kwaliteit van de camera wordt vooral uitgedrukt in het aantal pixels hij kan vastleggen. Dit wordt uitgedrukt in Megapixels (MP) en hoe hoger dit getal hoe beter. De betere telefoons draaien momenteel rond de 16 MP maar er nog betere te vinden. Vanaf meer dan 10 pixels kan je al behoorlijke foto’s vastleggen.

lichtsterkte
Overdag maken bijna toestellen mooie of degelijke foto’s. Als het donker wordt dan vallen er echter veel uit de boot, zeker als je de flits niet kan of wil gebruiken. Om een degelijke toestel te vinden om foto’s in donkere omstandigheden te nemen moet je kijken naar de lichtsterkte. Dit getal, het f-getal, toont aan hoeveel licht het toestel binnen laat. Hoe kleiner dit getal, hoe meer licht hij binnenlaat en dus hoe beter de foto’s zullen zijn bij slecht weer/donkere omstandigheden.
een f1.8 is dus beter dan een f2.4 als het op lichtsterkte aankomt

sensorgrootte
De sensorgrootte wordt in vele gevallen niet vermeldt maar is toch bepalend voor de kwaliteit. Hoe groter de sensor (met voldoende MP en lichtsterkte) hoe beter dit is in vergelijking met een kleinere sensor met verder dezelfde eigenschappen. Hoe groter de sensor, hoe minder krap alles op elkaar zit en hoe minder dit elkaar stoort en op zijn beurt de kwalitatief niet negatief beïnvloedt.

De aanwezigheid van een flits is ook handig om foto’s te nemen bij donkere omstandigheden. Verder kan het ook uitgerust zijn met een OIS-systeem, dit staat voor Optical Image Stabilization en is een systeem om wazige foto’s door beweging te verminderen. Zo kan je je meer concentreren op het onderwerp van de foto dan je toestel stil te houden.
Ten laatste is het type van het scherpstellingsmechanisme, hier zijn een aantal verschillende technologieën beschikbaar maar grosso modo: hoe sneller ze scherpstellen, hoe beter.

Bovenstaande tips kunnen wat overweldigend zijn maar als je dit allemaal begrijpt, ben je in staat om uit te maken wat een goede telefoon is en wat een betere telefoon is/kan zijn. Het is steeds belangrijk om de verschillende modellen te vergelijken zowel op vorm als comfort als op specificaties. Sites zoals tweakers.net, bol.com en pdashop.be geven je de belangrijkste specificaties die je nodig hebt om te vergelijken.

Je kan hier in de meeste gevallen en zeker bij populaire toestellen ook reviews lezen van andere mensen. Dit kan een behoorlijk goede bron zijn van informatie over eventuele gebreken van het toestel, hou er alleen rekening mee dat sommige mensen wel wat kunnen overdrijven. Je mag achter ook je eigen ervaringen neerpennen op dergelijke website en wie weet misschien win je nog wel iets.

Weet je na al deze tips nog steeds niet welke gsm gekocht, vraag gerust raad aan een vriend die er iets van kent. De kans zit er dik in dat hij of zij je een ideaal toestel kan aanbevelen. Vragen stellen hieronder in de comments is natuurlijk ook een optie!